Koken voor Sablika - De Veenfabriek
Culinair
• Den Haag
Theaterdiner op het toneel van de Schouwburg
In onze theaters ben je ieder jaar tijdens Keti Koti van harte welkom om de afschaffing van de slavernij te vieren. We eten altijd samen voor of zelfs tijdens de voorstelling. Dit jaar is dat óp het toneel van de Koninklijke Schouwburg! We koken voor Sablika, een krachtige medestrijder aan de zijde van Tula. Sablika speelde een belangrijke rol tijdens de slavenopstand van 1795 op Curaçao. Het wordt een avond vol muziek, theater en heerlijk eten.
In de KOKEN VOOR-serie organiseert Veenfabriek meerdere avonden vol eten, muziek en theater rondom “Keti Koti” de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij. Tijdens deze theatrale ontmoetingen eten we samen en vinden verdieping en verbinding. Kunnen we de geschiedenis opnieuw verbeelden? Hoe maken we van pijn en onderdrukking een bron van kracht?
De editie van 2025, KOKEN VOOR SABLIKA, wordt gecureerd door Shanice Redan, artiest met Curaçaose en Surinaamse roots. Bijgestaan door een wisselende groep muzikanten, acteurs en koks van de Veenfabriek, nodigt zij verschillende gasten en artiesten uit om bijzondere verhalen delen en nieuwe perspectieven te ontdekken. Samen onderzoeken we hoe elementen die ooit symbool stonden voor onderdrukking en pijn kunnen transformeren tot bronnen van trots en kracht. We zien dit bijvoorbeeld bij kledingstukken als de angisa en koto, en gerechten als pom uit de Surinaamse keuken en rabu (varkensstaart) uit de Antilliaanse keuken.
Ontdek